De Toekomst van Mobiliteit: Zelfrijdende Auto's en Wetgeving

13/10/2023

Met de opkomst van zelfrijdende voertuigen en geavanceerde automatisering in de autowereld, is het hoog tijd om de juridische en regelgevende kaders aan te passen aan de snel veranderende technologie. Vorige week was er daarom de 17e bijeenkomst van de Working Party on Automated and Connected Vehicles (GRVA), een cruciale tak van de Economische Commissie voor Europa van de Verenigde Naties (UNECE).

 

Autonome voertuigen, uitgerust met geavanceerde technologie, dagen het traditionele begrip van 'de bestuurder' volledig uit. De menselijke bestuurder heeft hierin namelijk een afnemende rol, maar hoe ver gaat deze rol dan uiteindelijk?

 

Momenteel bevinden we ons op een kruispunt van traditie en innovatie en staan we voor de uitdaging om verkeerswetgeving bij te werken om de revolutie van autonoom rijden te faciliteren maar ook veilig te implementeren. Nieuwe regelgeving moet de nuances van autonome systemen aanpakken, hun rollen, verantwoordelijkheden en interacties met andere weggebruikers definiëren.

 

En loopt de EU hierop achter? In de VS heerst er gewoon veel vrijheid. Alles is daar standaard legaal tot er een precedent plaatsvindt en dient als trigger voor controle door overheidsinstanties en eventueel nieuwe wetgeving. Hier is alles standaard illegaal en moet de wetgeving er zijn voordat het product op de markt komt. Dat zorgt ervoor dat in de VS betere en snellere aanpassingen aan systemen kunnen plaatsvinden. Verder is de sleutel tot het verbeteren en ontwikkelen van deze technologie is data. Hoe meer, hoe beter, en raad eens welk bedrijf het voordeel heeft in dit opzicht…

 

Deze aanpassingen en bijsturing in wetgeving gaan pijnlijk langzaam. Bovendien is het praktisch onmogelijk om definitieve wetgeving te maken voor technologie die zich met een ongelooflijke snelheid ontwikkelt.

 

Lees meer rond deze wetgeving in het arikel van Mistergreen Lease via deze link: https://www.mistergreen.nl/bespreking-wetgeving-self-driving

Deel dit artikel op

Deel dit artikel op

Vind een herstelcenter in uw buurt

Vind een herstelcenter in uw buurt

Cryns team Mortsel

Vind een herstelcenter in uw buurt

Cryns team Mortsel

Op zoek naar een Cryns herstelcenter?

Vul uw adres, postcode of gemeente in en vind meteen een herstelcenter in uw buurt.